Tandplaque, tandsteen en aanslag

De gezonde mond

gezondtandvlees1.jpgGezond tandvlees ligt strak om de tanden en kiezen heen, is mooi roze van kleur en bloedt niet. De wortels van uw tanden of kiezen zitten door middel van vezels in uw kaakbot vast. Het kaakbot zorgt samen met het tandvlees en de vezels voor het houvast van uw tanden en kiezen. Tussen uw tand en tandvlees zit een kleine ruimte, de pocket. In een gezonde situatie is deze hooguit 3mm diep en bloedt niet bij aanraking, zoals bij poetsen, eten of door een tandheelkundige instrument.

Tandplaque, tandsteen en aanslag

Wanneer u wat gegeten of gedronken heeft vormt zich op de tanden en kiezen een dun laagje, de tandplaque. Indien dit laagje langer dan 24 uur op de gebitselementen aanwezig is, is de samenstelling zo veranderd dat door de aanwezigheid van bacteriën en afgifte van schadelijke stoffen, het tandvlees ontstoken raakt.

Wanneer gedurende langere tijd dit laagje op de gebitselementen aanwezig is, kan de tandplaque door stoffen uit het speeksel hard worden. Het laagje wordt dan tandsteen genoemd. Tandsteen maakt het tandoppervlak ruw, dit geldt tevens voor aanslag van roken, koffie en thee. Op een ruw oppervlak hecht zich weer sneller tandplaque.

Er ontstaat een vicieuze cirkel van plaque, tandsteen en een tandvleesontsteking, die afhankelijk van uw eigen afweer verschillend van aard kan zijn. Echter indien de cirkel doorbroken wordt door dagelijks de tandplaque volkomen te verwijderen door poetsen en het reinigen van de ruimte tussen de gebitselementen (interdentaal) door middel van flossen, stokeren en/of rageren, zal er ook geen tandvleesontsteking ontstaan.

U kunt zelf door een goede mondhygiëne zorgen dat u alle tandplaque verwijderd, waardoor er geen tandsteen ontstaat. Is er echter al tandsteen gevormd dan krijgt u deze niet zelf weggepoetst. Uw mondhygiënist zal de tandsteen dan voor u moeten verwijderen.

Cariës (gaatjes)

Als het laagje tandplaque regelmatig langer dan 24 uur op uw gebitselementen zit, kan er indien er suiker in uw voeding zit een caviteit (gaatje) ontstaan.

Er wordt aangeraden niet meer dan 7 eet- en/of drinkmomenten per dag te hebben. De bacteriën, die in de tandplaque zitten, zetten suikers om in zuren. Deze zuren ontkalken de tanden en kiezen, waardoor een caviteit kan ontstaan.

Indien er niet meer dan 7 eet en/of drinkmomenten per dag zijn, heeft het lichaam voldoende tijd om de zuurstoot te herstellen, waardoor er geen caviteit ontstaat.